De vele voordelen bij het investeren in vastgoed in Spanje

Waarom kiezen vele Belgen voor een permanente woning, investering of vakantieverblijf aan de Costa Blanca of Costa Calida?

Wij Belgen kopen niet enkel voor onszelf, maar ook voor onze familie. Zo hebben de kinderen ook vaak een eigen inbreng en kunnen er nadien ook mee van genieten. Meer dan ooit is het sociale aspect in ons leven zo belangrijk en dat doen we maar al te graag onder de Spaanse zon met vrienden of familie.

De vastgoedmarkt in Spanje geniet van een divers Belgisch publiek. Niet enkel gepensioneerden investeren er, maar ook steeds meer dertigers en veertigers die er tijdens de vakantie naartoe gaan en hun huis de rest van het jaar verhuren.

Zonneschijn en klimaat

Met meer dan 320 dagen zon per jaar, een gemiddelde jaartemperatuur van 18 °C en in de zomer niet meer dan 28 tot 32 °C, heerst er in deze regio een microklimaat, dat verschillend is van de rest van het Spaanse vasteland. Er zijn hier geen extreme weersomstandigheden en dus geniet je hier van mildere winters en beter verdraagbare zomers.

Gezondheid en welzijn

De wereldgezondheidsorganisatie WHO riep de provincie Murcia, Costa Calida, uit tot de provincie met zuiverste lucht van Europa. Dankzij dit gezonde klimaat met zijn milde temperaturen, veel zonneschijn en schone lucht nemen klachten van reuma, jicht en longaandoeningen af. Daarnaast maakt zonneschijn mensen gelukkiger en doet de stress verdwijnen, waardoor de levenskwaliteit verbetert. Wist je dat het grootste zoutmeer van Torrevieja en de stranden van San Pedro vooral worden bezocht voor hun geneeskrachtige werking?

Gezondheidszorg

De WHO riep de Spaanse gezondheidszorg uit tot één van de beste ter wereld. Aan de Spaanse kust bevinden zich talrijke ziekenhuizen, zowel privé als openbaar. Daar kan u rekenen op de beste zorgen van toegewijd en vriendelijk verplegend personeel, die soms zelfs Nederlands spreken. U kan er terecht met uw Belgische ziekteverzekering en aansluiting bij uw ziekenfonds.

De natuur

De Costa Blanca, ‘’witte kust’’, ligt aan de Middellandse Zee, in de provincie Alicante, en telt meer dan 220 km kustlijn. De goudgele stranden en mooie baaien, grenzen aan adembenemend groen beboste valleien en indrukwekkende bergen. De Costa Calida, of letterlijk de ‘’warme kust’’, bezit 250 km kustlijn in de provincie Murcia. Deze kuststreek heeft zowel onbeschermde stranden met een wilde zee als kleine en smalle baaien met rustig water. Je vindt er ook zandduinen, zoutwaterlagunes zoals Mar Menor en wadden. Ideaal voor natuurliefhebbers, wist je trouwens dat vele van deze gebieden beschermd zijn? Zee, natuurreservaten, zoutmeren en uitgestrekte dennenbossen maken deel uit van de typische flora van deze omgeving.

Sport en cultuur

Costa Blanca staat niet alleen voor mooie stranden en ideaal klimaat, maar ook voor een berg cultuur, die kan putten uit een enorm rijke geschiedenis. In de hele provincie worden talrijke lokale en folkloristische feestelijkheden georganiseerd. Zo kan u midden juni in Alicante genieten van de bekende “Hogueras de San Juan”. In verschillende dorpen rond Alicante viert men tevens ‘’Moros y Cristianos’’. In Elche wordt al sinds de Middeleeuwen op 14 en 15 augustus het emblematisch feest “El Misterio” gevierd. Behalve Alicante en Elche liggen ook Murcia en Cartagena in de buurt. Het zijn steden die een bezoek meer dan waard zijn. Verder biedt de streek tal van mogelijkheden voor sport en ontspanning, zoals fietsen, wandelen, en watersporten (o.a. snorkelen en duiken). Voor de golfliefhebbers zijn er tal van terreinen beschikbaar. Middenin de prachtige natuur werden wandelpaden aangelegd, zodat u kan genieten van de amandel- en olijfbomen, en de geur opsnuiven van de zee en de naaldbomen.

Gastronomie

De Costa Blanca wordt geroemd om zijn heerlijke en gevarieerde gastronomie, die wel eens het Mediterrane dieet wordt genoemd. Het is een zeer gezonde keuken, waar fruit, groenten en olijfolie overheersen! Het meest typische gerecht, de paella, kan u in verschillende bereidingswijzen terugvinden in de vele gezellige restaurants. Uiteraard is er ook een grote variëteit aan vis en zeevruchten uit de omgeving, vers gevangen en op de markt gebracht. Wijnliefhebbers vinden er bovendien een waaier aan lekkere streekwijnen.

Connecties

Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden dagelijks vluchten aan naar zowel de Costa Blanca als de Costa Calida, met connecties naar de nabije Internationale luchthavens van Alicante en San Javier. Op iets meer dan 2u vliegen en minder dan 1u rijden ben je in je tweede verblijfplaats, en kan je volop geniet van zon, zee en strand!

Levenskost

Ook het feit dat het alledaagse leven er een stuk goedkoper is, is ook een belangrijke reden voor velen. Op restaurant gaan, uw karretje volladen in de supermarkt, gaan shoppen of uitgaan: het kost allemaal veel minder dan in België. Bovendien zijn de vastgoedprijzen een stuk lager en zal een vergelijkbaar appartement veel goedkoper zijn. Als extra zijn ook nutsvoorzieningen zoals gas- en elektriciteitsrekeningen veel lager, mede dankzij het warme klimaat.

Ideale investering

Door de lagere opbrengst van het spaarboekje, de onzekerheid van andere beleggingen, de zeer lage kredietintresten en de nog steeds lage prijzen van de Spaanse immobiliën, is het nog steeds een goed moment om te investeren in Spaans vastgoed. Naast de mogelijke huurinkomsten blijft een meerwaarde bij latere verkoop steeds realistisch. Bovendien is Spanje een “eerste-wereldland” met een hoge levensstandaard en een politiek en economisch stabiel systeem. De sterk uitgebreide infrastructuur met een nieuw en modern netwerk van snelwegen en internationale luchthavens vormen niet alleen een gemak voor de toeristen, maar zullen in de toekomst meer en meer buitenlandse bedrijven aantrekken. Voor het kopen van vastgoed in Spanje kan je terugvallen op erkende en betrouwbare notaris- en kadasterkantoren en een efficiënt en modern bankwezen. Binnen Spanje groeit de populariteit van de Costa Blanca en Costa Calida. Dat zorgt de laatste jaren voor lichte maar voortdurende stijging van de prijzen op de vastgoedmarkt. Daarom is de aankoop van een onroerend goed in deze streek een ideale keuze die je misschien best geen jaren meer uitstelt. Investeren in een tweede woonst aan de Costa Blanca en Costa Calida is echter meer dan een financiële operatie. Het is een investering in uzelf, uw familie en uw vrienden!

Ontvang meteen uw brochure!

Magazine met 70+ waardevolle pagina’s

De ultieme Spanje-aankoopgids in 2023 helpt u de juiste keuze te maken in uw zoektocht.