Semana Santa, beleef pasen als nooit tevoren

Een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde feesten is de Semana Santa, de week voor Pasen, in het Spaans Pascua genoemd. Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week en bestaat uit diverse dagen waarbij er bijna in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels … Dit in combinatie met veel emoties, waarbij zelfs huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn. Maar wat houdt deze traditie juist in? 

 

Gedurende de Semana Santa worden er tientallen processies gehouden in de straten van verschillende steden en dorpen. Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias, dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, oftewel passietaferelen. Paso’s zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loodzware beelden worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer om de beelden te dragen.

 class=

Voor de passietaferelen uit, lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze boetelingen bestaan soms uit honderden personen die zelfs vanuit de hele wereld naar een stad komen. Een goed voorbeeld is de acteur Antonio Banderas die elk jaar terugkeert naar zijn geboortestad Málaga om deel te nemen aan de processies. Het zijn ook deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa aangezien zij met puntmutsen of capriotes lopen, deze puntvormige maskers zijn bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen en zijn vaak in wit, zwart of paars.

Hoe het ook zij, ben je gelovig of niet, het is een waar spektakel om dit zelf ook eens mee te maken en als je de kans hebt moet je zeker een van de vele processies gaan bekijken. In de regio Alicante wordt ‘La Procesión General’ op Goede Vrijdag beschouwd als een van de grootste in Spanje, met tien broederschappen en meer dan 8.000 nazarenos, 1200 muzikanten, Romeinse soldaten en de Praetoriaanse garde. Maar ook op de processie van Palmzondag is er een enorme opkomst.  Palmzondag begint in Alicante traditioneel met het zegenen van de palmen en olijftakken. Na de misviering trekken de gelovigen in processie door de straten van de stad met bewerkte palmtakken. De eigenaardige witte palmen zijn afkomstig van de typische palmbomen van de stad Elche, dé palmenstad bij uitstek in Spanje.

 

In België brengt de paashaas de eieren verstopt in de tuin en heeft iedereen na een leuke zoektocht zijn of haar mandje vol smulplezier. In Spanje hebben ze dan misschien deze speurtocht niet, maar dat wil niet zeggen dat er niets lekkers te vinden is. Tijdens deze Heilige Week worden er geschenken uitgedeeld in de vorm van lekkernijen en snoepgoed. Zo geven nonkels en tantes op Palmzondag ‘Tortell de Rams’ aan hun petekinderen. ‘Tortell de Rams’ is een ring van zoet brood die rijkelijk wordt versierd is met gekristalliseerd fruit. Aan het einde van de Semana Santa week, op Paaszondag, wordt de ‘Mona de Pascua’ gegeten, dit is een traditionele taart gemaakt van eierdeeg. Al ontkennen we niet dat ook de chocolade eieren aan populariteit winnen in Spanje en je zal deze dan ook zeker in de supermarkt tegenkomen, net als bij ons in België.

Spanje is niet enkel tijdens de Semana Santa een hemel op aarde. Ga met CASA REAL op zoek naar uw eigen droomwoning in Spanje en mogelijk viert u volgend jaar Pasen onder de Spaanse zon!