Kerst vieren in Spanje, tradities en gewoontes.

Kerst vieren in Spanje, tradities en gewoontes.

14/12/2017

Kerst vieren onder de Spaanse zon!

Wie eraan denkt een 2de verblijf in Spanje te kopen of in Spanje te gaan wonen, zal zeker ook graag bekend geraken met de Spaanse gewoontes en tradities tijdens de kerstperiode. Zo gaan we er ons ook ”thuis” voelen en kunnen we gerust kerst gaan vieren onder de Spaanse zon!

In Spanje lopen de kerstperiode en feestdagen door tot driekoningendag op 6 januari. Weken voor kerst kun je op straat in Spanje al fraaie kerstverlichtingen verwachten. Dit krijgt een climax in het laatste weekend voor de kerst wanneer straten en etalages prachtig versierd zijn met kerstlampjes en belenes (kerststallen) en overal villancicos (kerstliedjes) klinken. Op veel Spaanse pleinen staan levensgrote kerststallen opgesteld waar complete kerstspelen worden nagespeeld door acteurs en actrices die Maria, Jozef en de Drie Koningen vertolken.

In Spanje vindt elk jaar op 22 december de kerstloterij plaats, El Gordo (de vette) genoemd vanwege de enorme prijzenpot van ruim 2 miljard. Een leuk weetje: in tegenstelling tot bij ons sturen Spanjaarden geen kerstkaarten naar familieleden of vrienden, maar wel een nummer uit deze loterij.

Wat wordt er zoal gegeten in Spanje tijdens kerst

Een traditioneel Spaans kerstgerecht is pavo asado (gebraden kalkoen), hoewel steeds meer Spanjaarden over zijn gegaan op andere gerechten. Wat tegenwoordig echt niet mag ontbreken tijdens het kerstdiner zijn mariscos (zeevruchten), en dan in het bijzonder de langostino (zeekreeft). Het leuke van Spanje is dat de verschillende regio’s elk hun eigen kerstfavorieten hebben. Natuurlijk staat er ook een goede Spaanse wijn op tafel. Een typisch Spaans fenomeen zijn de zogenaamde dulces navideños als turrón (nougat van honing en amandelen) en mazapán (marsepein). Deze overheerlijke en fotogenieke kerstzoetigheden worden vaak als nagerecht bij de koffie gegeten. Turrón verdient een nadere toelichting, want het is al eeuwenlang niet weg te denken tijdens kerst in Spanje. De zoete massa wordt verkregen door het koken van honing of suiker waar vervolgens amandelen aan worden toegevoegd. Vooral de Turrón de Jijona (noga van Jijona, een plaatsje in de provincie Alicante) is niet aan te slepen in de kerstperiode.
Kerstavond in Spanje

Kerstavond (Nochebuena) is in Spanje het belangrijkste gedeelte van de kerst. Het is een echte familiegelegenheid waarbij families in huiselijke kring samenkomen. In het bijzonder op kerstavond wordt culinair uitgepakt: tafels zijn dan rijkelijk gevuld met overheerlijke en verfijnde gerechten en er wordt urenlang getafeld. Om rekening mee te houden tijdens je verblijf in Spanje, restaurants en bars zijn op kerstavond gesloten. Een populaire traditie wat later op de avond is het zingen van villancicos (kerstliedjes). Na het diner is cava een populair borreldrankje. Traditiegetrouw gaan veel Spaanse families tegen middernacht na het kerstdiner naar de Misa del Gallo. In de nachtmis klinken villancicios ter ere van el Niño Jesús (het kindje Jezus) onder begeleiding van traditionele instrumenten als de zambomba (rommelpot) en de pandereta (tamboerijn).

 

Eerste kerstdag in Spanje

Op eerste kerstdag komen Spaanse families opnieuw bij elkaar voor een uitgebreide lunch. Deze bestaat vaak uit vis en schelpdieren en ook de eerdergenoemde zoetigheden passeren de tafel. Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen vieren steeds meer families de komst van Papa Noel (de Kerstman) op eerste kersdag. Voor elk familielid liggen cadeautjes klaar onder de kerstboom of naast de openhaard. Op Eerste Kerstdag is het ook traditie om met de hele familie een kerststal in te richten. Spanje kent wel geen Tweede Kerstdag, hoewel het in sommige regio’s niet ongebruikelijk is dat families op 26 december samenkomen om de restjes van het kerstmaal op te peuzelen.

 

Oudejaarsavond, Nieuwjaarsdag en Driekoningen 

Op Oudejaarsavond komen families vaak samen voor een uitgebreid diner. Om middernacht klinken door heel Spanje de klokslagen van de Puerta del Sol in Madrid via de nationale zender TVE. Bij elke slag wordt gretig een druif in de mond gewerkt, want dit staat garant voor geluk in de toekomst. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een glas passende cava. Los Reyes is een kinderfeest dat opvallend veel gemeen heeft met onze Sinterklaasviering. Eerst trekken op 5 januari spectaculaire karavanen door de Spaanse steden die zorgen voor een regen van snoep net als bij onze Sinterklaasintocht. De climax volgt in de nacht van 5 op 6 januari wanneer de pakjes in heel Spanje worden afgeleverd door de drie koningen. Vervolgens is 6 januari de dag dat kinderen trots met hun nieuwe speelgoed in de weer zijn.

Na de feestdagen, staan wij terug klaar om uitgebreide infomomenten te organiseren i.v.m. Spaans vastgoed, persoonlijk en volledig vrijblijvend! 

Wij brengen alvast de zon naar jou!

 

Like onze pagina op Facebook Deel dit bericht op Facebook


Translate with Google Translate »