Kerst & Oud vieren onder de Spaanse zon!

Kerst & Oud vieren onder de Spaanse zon!

11/12/2020

Wie eraan denkt om in Spanje te gaan wonen, zal rond de feestdagen ogen en oren te kort komen. Van religieuze vieringen tot de gigantische  loterijen, maar ook prachtige kerststallen, veel lekker eten en heel wat spektakel op oudejaarsavond. December heeft z’n naam als feestmaand niet gestolen. Dit alles met stralend weer en aangename temperaturen. Wij helpen je alvast met enkele belangrijke tradities tijdens deze laatste maand van het jaar.

In Spanje lopen de kerstperiode en feestdagen door tot driekoningendag op 6 januari. Weken voor Kerst kun je op straat in Spanje al fraaie kerstverlichtingen verwachten. Dit krijgt een climax in het laatste weekend voor Kerstmis wanneer straten en etalages prachtig versierd zijn met kerstlampjes en belenes (kerststallen) en overal villancicos (kerstliedjes) klinken. Belenes in alle soorten en maten, met beeldjes of acteurs die Maria, Jozef en de Drie Koningen vertolken. Zo staat Alicante sinds kort in het Guinness Book of Records met de grootste kerststal ooit. Net als in België liggen hier ook de winkels al vol met snoepgoed en ander lekkers typisch voor dit seizoen. Denk maar aan zoetigheden zoals marsepein en turron. In Spanje vindt elk jaar op 22 december de kerstloterij plaats, El Gordo (de vette) genoemd vanwege de enorme prijzenpot van ruim 2 miljard. Een leuk weetje: in tegenstelling tot bij ons in België sturen Spanjaarden geen kerstkaarten naar familieleden of vrienden, maar wel een lotje uit deze loterij.

Wat wordt er zoal gegeten in Spanje tijdens Kerst?

Een traditioneel Spaans kerstgerecht is pavo asado (gebraden kalkoen), hoewel steeds meer Spanjaarden over zijn gegaan op andere gerechten. Wat tegenwoordig echt niet mag ontbreken tijdens het kerstdiner zijn mariscos (zeevruchten), en dan in het bijzonder de langostino (zeekreeft). Het leuke van Spanje is dat de verschillende regio’s elk hun eigen kerstfavorieten hebben. Natuurlijk staat er ook een goede Spaanse wijn op tafel. Een typisch Spaans fenomeen zijn de zogenaamde dulces navideños als turrón (nougat van honing en amandelen) en mazapán (marsepein). Deze overheerlijke en fotogenieke kerstzoetigheden worden vaak als nagerecht bij de koffie gegeten. Turrón verdient een nadere toelichting, want het is al eeuwenlang niet weg te denken tijdens Kerstmis in Spanje. De zoete massa wordt verkregen door het koken van honing of suiker waar vervolgens amandelen aan worden toegevoegd. Vooral de Turrón de Jijona (nougat van Jijona, een plaatsje in de provincie Alicante) is niet te versmaden in de kerstperiode.

Kerstavond in Spanje

Kerstavond (Nochebuena) is in Spanje het belangrijkste gedeelte van de Kerst. Het is een echte familiegelegenheid waarbij families in huiselijke kring samenkomen. In het bijzonder op kerstavond wordt culinair uitgepakt: tafels zijn dan rijkelijk gevuld met overheerlijke en verfijnde gerechten en er wordt urenlang getafeld. Om rekening mee te houden tijdens je verblijf in Spanje, restaurants en bars zijn op kerstavond gesloten. Een populaire traditie wat later op de avond is het zingen van villancicos (kerstliedjes). Na het diner is cava een populair borreldrankje. Traditiegetrouw gaan veel Spaanse families tegen middernacht na het kerstdiner naar de Misa del Gallo. In de nachtmis klinken villancicios ter ere van el Niño Jesús (het kindje Jezus) onder begeleiding van traditionele instrumenten als de zambomba (rommelpot) en de pandereta (tamboerijn).

Eerste Kerstdag in Spanje

Op Eerste Kerstdag komen Spaanse families opnieuw bij elkaar voor een uitgebreide lunch. Deze bestaat vaak uit vis en schelpdieren en ook de eerdergenoemde zoetigheden passeren de tafel. Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen, vieren steeds meer families de komst van Papa Noel (de Kerstman) op Eerste Kerstdag. Voor elk familielid liggen cadeautjes klaar onder de kerstboom of naast de open haard. Op deze dag is het ook de traditie om met de hele familie een kerststal in te richten. Spanje kent wel geen Tweede Kerstdag, hoewel het in sommige regio’s niet ongebruikelijk is dat families op 26 december samenkomen om de restjes van het kerstmaal op te eten.

Oudejaarsavond

Op 31 december is het Nochevieja, Oudejaarsavond. Hierbij komen families vaak samen voor een uitgebreid diner. Om middernacht klinken door heel Spanje de klokslagen van de Puerta del Sol in Madrid via de nationale zender TVE. Bij elke slag wordt gretig een druif in de mond gewerkt, want dit staat garant voor geluk in de toekomst. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een glas passende cava.

De drie wijzen uit het Oosten

Los Reyes, Driekoningen, is een kinderfeest dat opvallend veel gemeen heeft met onze Sinterklaasviering. Eerst trekken op 5 januari spectaculaire karavanen door de Spaanse steden die zorgen voor een regen van snoep net als bij onze Sinterklaasintocht. De climax volgt in de nacht van 5 op 6 januari wanneer de pakjes in heel Spanje worden afgeleverd door de Drie Wijzen. Vervolgens is 6 januari de dag dat kinderen trots met hun nieuwe speelgoed in de weer zijn.

Feliz Navidad y próspero año neuvo

Like onze pagina op Facebook Deel dit bericht op Facebook