Hoe zit het met de successierechten in Spanje? Waar betaalt men wat? Moet je dan dubbel betalen?

Vele mensen hebben vragen bij verschillende aspecten uit de fiscaliteit in Spanje? Hoe werkt het daar? Is het anders dan bij ons? Moeten we dan misschien iets dubbel betalen? Door het ongewisse, wordt de drempel én de onzekerheid vaak groter!

Bij CASA REAL willen wij u net een veilig gevoel geven wanneer u denkt aan het kopen van uw droomwoning in Spanje! Wij willen die drempel verlagen om het voor u zo eenvoudig mogelijk te maken door de hele administratie van u over te nemen ook na de aankoop, zodat u zich zorgeloos kan installeren in uw huis en veilig kan genieten zonder zorgen, onder de zon.

De procedure bij de aankoop verloopt altijd hetzelfde naargelang nieuwbouw of 2de hands, u kan dit herleiden tot 7 eenvoudige stappen, neem gerust eens een kijkje op onze website bij het tabblad ‘nuttige informatie – procedure’, daar vind je al heel veel antwoorden op uw vragen. Of vraag onze brochure aan over het aankopen van uw droomwoning in Spanje met meer dan 70 pagina’s aan tips, weetjes, nieuwigheden en algemene informatie.

Hierbuiten heeft elk van ons verschillende vragen naargelang ieders privésituatie. Hierbij lichten wij alvast één veelvoorkomende vraag toe:
In Spanje moet men altijd successierechten betalen bij een erfenis, indien het over goederen gaat die zich dan ook in Spanje bevinden.

Als de erfgenaam fiscaal resident is in België (of in een ander land), zal hij de verplichting hebben ook zijn erfenis aan te geven in zijn eigen land, wat er dan gebeurt is dat er overeenkomsten zijn tussen landen om deze dubbele belasting te voorkomen en wat men dan in Spanje betaald heeft, zou men in België mogen aftrekken.

Als de erfgenamen man en vrouw zijn of kinderen van, dan worden er bepaalde fiscale kortingen toegepast vooraleer men begint te betalen. Bijvoorbeeld: de man of de vrouw of elk kind heeft recht op een fiscale korting van 100.000 €, in het geval dat de waarde van de erfenis 150.000 € is, dan zou de belasting berekend worden op 50.000 € (op het verschil). Dit geldt voor de COMUNIDAD VALENCIANA, indien u kijkt naar Murcia bijvoorbeeld, zou de korting een klein beetje lager liggen, maar dit is de wetgeving voor successierechten die u kan verwachten in Spanje.

Wilt u graag meer te weten komen in een persoonlijk gesprek of krijgt u graag aangepast advies, naam dan zeker contact met ons op via telefoon 0477 64 00 22 of mail ons op info@casareal.be.

Op deze manier, kan u persoonlijk en accuraat een antwoord krijgen op al uw vragen en kennismaken met de allernieuwste projecten. Spanje is onze passie, die wij heel graag persoonlijk met u delen in alle vertrouwen.