Hét seizoen van de artisjokken is weer in het land! Geniet van dit overheerlijk wonder in de keuken!

Hét seizoen van de artisjokken is weer in het land! Geniet van dit overheerlijk wonder in de keuken!

08/11/2020

Vele bloemen zijn eetbaar, maar zelden zijn ze zo lekker als de artisjok. In de knop geplukt en dan geduldig bereid worden de blaadjes en het hart het ultieme gerecht om te delen. En ook om het laatste restje zomer te vieren.

Artisjokken zijn niet alleen mooi, ze zijn bovendien een delicatesse in de keuken en zeer gezond voor het menselijk lichaam. Ze bevatten veel prebiotica, zeer gezond voor de darmbacteriën. Artisjokken bevatten ook cynarine die in het lichaam optreedt als ontgifter. Ze zijn rijk aan foliumzuur en flavonoïden. Dankzij al die gezonde voedingsbestanddelen kan de artisjok ons helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten, kanker, leveraandoeningen en ontstekingen.

De uitgesproken regio voor deze specialiteit is Veja Baja , ook wel de tuin van Alicante genoemd, helemaal in het zuiden van de provincie.  Waar de oogst haast over heel de winter is uitgegroeid tot een ware toeristische attractie. Rijdend langs de velden kan je zien hoe men de bloem afsnijdt en deze in een vloeiende beweging over de schouder, in een mand op de rug gooit.

Het zal je dan ook niet verbazen dat tijdens deze periode de lokale restaurants op hun menukaart een waaier aan typische, overheerlijke gerechten met artisjokken voorzien. Pulpo, sepia, foie, gegratineerd, gevuld, a la plancha, in paella, rauw in een salade, … Op alle mogelijke wijzen kan je met de artisjok in de Spaanse keuken kennismaken.

Heb je echter ook al zin gekregen om met deze lekkernij aan de slag te gaan in jouw keuken? Probeer dan zeker dit heerlijk ontbijtrecept eens uit.

Omelet met artisjok
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pers de citroen uit in een kookpot met water en breng aan de kook. Schil de steel van de artisjokken en verwijder de harde buitenste bladeren. Snij de artisjokken met een zeer scherp mes of een snijmachine in plakjes van 0,5 cm dikte. Leg de plakjes meteen in het citroenwater en kook beetgaar. Giet af en spoel onder koud water.
Verhit een beetje olijfolie en fruit de fijngesnipperde knoflook. Klop de eieren met het water los en kruid met gedroogde basilicum, cayennepeper en zout. Schep de knoflook erbij. 
Vet een ovenschaal in met wat olie en schik de plakjes artisjok erin. Overgiet met het eiermengsel. Laat de omelet 15 à 20 minuten bakken in de oven tot het ei gestold is maar nog steeds smeuïg. 
Serveer met verse blaadjes basilicum en partjes citroen.
Like onze pagina op Facebook Deel dit bericht op Facebook