DE PRACHT EN PRAAL VAN DE NATUUR … AMANDELBLOESEMS IN ALICANTE

DE PRACHT EN PRAAL VAN DE NATUUR … AMANDELBLOESEMS IN ALICANTE

04/02/2022

Wat is er mooier dan de lente te zien ontluiken in het vroege voorjaar? Inderdaad, het is stilaan het moment van het jaar waarin we kunnen genieten van de prachtige bloesems van de amandelbomen. Deze zijn een van de vroegst bloeiende fruitbomen en laat Spanje zich nu net onderscheiden van de rest van de wereld door de 2de grootste amandelproducent ter wereld te zijn. Vandaar dat je waarschijnlijk wel al eens ergens wit en roze velden hebt gezien, die je doen verbazen van dit prachtig natuurfenomeen.

De belangrijkste factor die de amandelboom doet bloeien, is de temperatuur waaraan ze in de winter is blootgesteld. De bloeitijd zal ook afhangen van de variëteit van de amandelboom maar meestal kan je van half februari tot half maart wel ergens een prachtige wandeling maken door dit landschap.

De Marcona amandel is de meest voorkomende in Spanje en heeft een zoete, krachtige notensmaak. Deze smaak komt nog meer naar voren wanneer de noten worden geroosterd in traditionele Spaanse olijfolie en op smaak worden gebracht met zout. Spaanse amandelen worden geëxporteerd, gebruikt voor het maken van amandelmelk en het voor het maken van de typische Spaanse lekkernij Turron. Turron is een bekende Spaanse zoete traktatie en wordt vaak vergeleken met de Franse nougat die ook is gemaakt van suiker, honing, amandelen en ei. De beste Turron komt uit de regio Alicante met Jijona als hoofdstad van deze zoete zonde. Hier kan je ook een bezoek brengen aan het Museo del Turron om de volledige geschiedenis hiervan te ontdekken. 

De Turron, een ware lekkernij voor lekkerbekken

Maar hoe komen die lekkere amandelen nu tot stand? Aan het begin van de bestuiving gaan de bloemen open en dan zien we de bomen in allerlei wit en roze tinten. Na een paar dagen beginnen er kleine groene scheuten te verschijnen die beetje bij beetje veranderen in bladeren die de amandelbomen overspoelen. Ten slotte, als de vrucht eenmaal is uitgehard en dus de bloem zijn cyclus heeft voltooid, hoeft men alleen maar te wachten tot hij groeit en rijpt totdat hij wordt geoogst. Ongeveer zes maanden later kunnen de amandelen worden geoogst, een zeer gewaardeerd gedroogd fruit dat tal van gezondheidsvoordelen heeft zoals: de verbetering van het immuunsysteem, de bescherming van het cardiovasculaire systeem of zijn antioxiderende kracht om vrije radicalen te bestrijden.

Het is echt een beetje dromen bij klaarlichte dag om de bomen in volle bloei mee te maken, daarom moedigen we je aan om deze prachtige bloemen van dichtbij te ontdekken. Mis de kans niet om getuige te zijn van de mooiste tijd voor amandelbloesems. Ontdek het met je eigen ogen! 

Like onze pagina op Facebook Deel dit bericht op Facebook